Vrijheid & vertrouwen

Elke dag, elk uur, elke seconde ben je vrij, compleet vrij

”Vrij om je gedachten te bepalen, vrij om je reactie op evenementen te bepalen, vrij om je emoties te kiezen, vrij om elke volgende stap in je leven te zetten. Dit klinkt heel makkelijk als ik het zo opschrijf maar in feite is het een enorme klus. Waarom?

Dat komt omdat we allemaal zijn geprogrammeerd op een bepaalde wijze en ons brein houdt dit graag in stand want het houdt niet van het onbekende. Je ouders, de samenleving, wat je hebt meegemaakt, en nog veel meer, het draagt allemaal bij aan wie je denkt te zijn. En eigenlijk draai je cirkeltjes, eigenlijk draai je elke dag een oud programma, eigenlijk leef je in het verleden….

Wellicht dat als je dit leest er bepaalde gedachtes of emoties bij je opkomen. Besef dat je daar zelf voor kiest, besef dat het waarschijnlijk een spiegel van een programma van je is dat dit genereert. Besef dat jij en alleen jij jezelf inperkt en zelfs beperkt.

Hoe zou het zijn om te kunnen leven zonder die beperkingen? Hoe zou het zijn om vanuit je pure oorsprong te mogen handelen? Ikzelf heb de laatste jaren flinke stukken van de ketting waar ik aan zat losgemaakt. Flink gewerkt aan patronen en beperkende overtuigingen die mijn essentie hinderde te ontvouwen. Diepgewortelde trauma’s zijn aangekeken. Ik voel steeds meer harmonie, steeds meer coherentie met mijn geheel, steeds meer vrijheid.

Maar ik ben er nog niet, nog lang niet! Of is dit ook een oud programma, een beperkende overtuiging die ik vanaf nu de das om doe?”

Philippe Metz