Van samen werken naar samenwerken

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, deel uitmaken van een team waarbij alles lekker liep. Je vult elkaar aan en doordat je samen vaart maakt lijkt het vanzelf te gaan. Als professionals willen we ons werk zo goed mogelijk doen en onze kwaliteiten komen daarbij goed tot uiting als we een gezamenlijk doel hebben. Het lijkt vervolgens echt in een stroomversnelling te komen als we elkaar niet alleen op professioneel vlak maar ook persoonlijk tot bepaalde inzichten laten komen. Dit vormt ons als persoon en maakt ons daardoor een betere professional.

”Waarden bepalen gedrag. Gedrag bepaalt cultuur. Daarin ligt het belang van de Scrum waarden.”

Als we terugdenken aan de situaties waarin wij in zo’n fijn team werkten dan valt ons op dat de scrumwaardes bewust of onbewust aanwezig waren in deze teams. De waardes waar we het hierover hebben zijn: openheid, respect, betrokkenheid, focus en moed. Los van elkaar hebben ze zeker waarde maar wanneer ze samen aanwezig zijn versterken ze elkaar tot een belangrijk eindproduct: vertrouwen en plezier. Ons veilig voelen zorgt voor rust zodat we creatief het beste tot uiting kunnen komen en plezier kunnen maken. Dit geeft vertrouwen en dat heb je nodig om elkaar echt toe te laten zodat je elkaar kunt aanvullen.

Stel, je werkt in een team en de andere teamleden geven je het gevoel dat ze jouw mening waarderen (respect). Dit zorgt ervoor dat je deze mening ook durft te geven en daardoor open bent naar de andere teamleden toe (openheid). Het team heeft een gemeenschappelijk doel voor ogen waar het naartoe werkt (focus). Door dit gezamenlijke doel en het feit dat iedereen zijn bijdrage daaraan kan en mag leveren is het team gebrand om dit doel te halen (betrokkenheid). Dit geeft de teamleden de moed om gezamenlijk moeilijke beslissingen te maken die hiervoor nodig zijn (moed). Als dit alles bij elkaar leeft in een team dan ontstaat er vertrouwen in elkaar en plezier in het werk.

Bij Openpeople vinden we het belangrijk dat onze mensen plezier hebben in hun werk. We geloven dat werkplezier zich uit in mooie resultaten waar onze klanten blij van worden. Hier worden wij weer blij van. Zou je ook willen werken bij een bedrijf dat deze waarde heeft? Kijk dan naar de vacatures op onze website omdat wij misschien wel iets voor elkaar kunnen betekenen. Samen ons steentje bijdragen door de juiste samenwerking. Klinkt goed nietwaar?

Alex Maliepaard en Ronnie Klanderman