Testautomatisering voor Flanderijn

Case Testpeople


Klantvraag

‘Hoe kunnen we de afhankelijkheid van handmatig testen verminderen?’

Flanderijn is een grote incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie met meerdere vestigingen in Nederland. Zij gebruiken FLIDS: Flanderijn Incasso en Deurwaarder Systeem. Een eigen desktopapplicatie waarin ze dagelijks hun duizenden dossiers behandelen. Om de afhankelijkheid van handmatig testen te verminderen, zocht Flanderijn hulp, en vond dat bij Testpeople. Gerard van Engelen startte in september 2022 voor 32 uur per week bij Flanderijn.

Regressietesten

Elke dag worden er nieuwe features ontwikkeld voor FLIDS. Dat vraagt om grondige regressietesten, om te controleren of de niet-aangepaste onderdelen van de applicatie nog steeds naar behoren werken. Voor desktop-applicaties zijn weinig tools beschikbaar, dus bedacht Gerard een oplossing met WinAppDriver. Hiermee wordt de volledige regressietest van FLIDS automatisch gedraaid bij elke release.

Tijdswinst

Elke keer als Flanderijn een nieuwe update van FLIDS live wilde zetten, was een regressietest nodig. Omdat dit minimaal een halve dag kost, worden features opgespaard. Dit vergroot het risico op bugs, omdat changes onnodig groot worden. Na de automatiseringsslag van Gerard duurt de regressietest slechts 30 minuten. Bijkomend voordeel is dat de test voorheen handmatig door een tester moest worden uitgevoerd en nu niet meer. Daardoor kan het testen ook bij ziekte en vakantie gewoon doorgaan en kan Flanderijn sneller vooruit met haar applicatie.

Testen in de toekomst

Regressietesten zijn repetitief werk - en daarmee niet het leukste onderdeel voor een tester. Door dit proces te automatiseren, creëren we ruimte voor Flanderijn om vooruit te kijken in plaats van achteruit. De organisatie is niet meer afhankelijk van een persoon en boekt enorme tijdswinst.