Ontwikkeling luchtverkeersleiding simulator

Klantcase Codepeople


Technisch Consultant Marco Corina (Codepeople) heeft samen met LVNL gewerkt aan de simulator voor de nieuwe luchtverkeerleiding software. Het nieuwe systeem wordt in 2024 in gebruik genomen. De huidige software waarmee de luchtverkeerleiding wordt beheerd wordt dan vervangen voor de nieuwe. De 2 software varianten verschillen zowel in nomenclatuur als functionaliteit. De simulator gaat ervoor zorgen dat bestaande en nieuwe luchtverkeersleiders worden opgeleid.

Sectorizatie in de simulator

Marco is begin 2023 gestart bij LVLN om een bestaand team te versterken. Hij is gestart met het proces voor de toewijzing van een sector aan een luchtverkeersleider via de simulator. Dit is van belang voor de sectorizatie: het verdelen van het luchtruim waardoor het vliegverkeer op basis van sectoren (i.e., delen van het luchtruim) verdeeld kan worden tussen luchtverkeerleiders. Het doel was om deze toewijzing te verbeteren.

Kwaliteitsverbetering van de simulator

Ook heeft Marco meegewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de software. Samen met het LVNL team hebben ze de simulator beter getest en zoveel mogelijk test automatisering doorgevoerd. Hierdoor kunnen regressies van de software op tijd gevonden worden. Marco heeft ook gewerkt aan het verbeteren en stabieler maken van de sequentie voor het opstarten van de simulatiesessie. De opstart veroorzaakte geregeld een error. De oorzaak hiervan was dat de software niet goed parallelle zaken kon afhandelen. Wanneer er dus een error plaatsvond, moest het hele proces opnieuw aan het einde van het inladen. Dit is natuurlijk zonde van de tijd en gebruikersonvriendelijk. De simulator is ontwikkeld in C++ en draait op een CentOS 7 Linux omgeving. Voor het testen zijn stubs in Python3 en/of C++ ontwikkeld.

Het doel: nog veiliger

De ontwikkeling van de simulator is in volle gang! Gedurende dit jaar worden meerdere acceptatie testen uitgevoerd met verschillende stakeholders binnen LVNL (luchtverkeersleider, piloten, training organisatie). Het doel is om volgend jaar de simulator in gebruik te hebben en hiermee de luchtverkeersleiding nog veiliger te maken.