Webcomponenten voor Belastingdienst

Klantcase Codepeople


Na een aanbesteding kwam Codepeople in maart 2020 als winnaar uit de strijd voor het (door)ontwikkelen van webcomponenten voor de Belastingdienst. Die componenten moeten het bedrijven en burgers makkelijker maken om de dienst te gebruiken.

Technisch Consultant Tom Brouwer werkt namens Codepeople samen met het team van de dienst aan een primeur op softwaregebied. Het is namelijk voor het eerst dat software van de instantie op andere plekken gaat draaien. Zo werkt Tom onder meer aan een administratietool en een checktool, die als widget toe te passen is op websites van andere organisaties.

Administratietool

De eerste opdracht waar Tom aan werkte is een webcomponent die geïntegreerd kan worden in administratiepakketten. De tool werkt onder meer met dynamische vragen en uitsluitingen en maakt het makkelijk om bestanden te up- en downloaden. Het doel van deze webcomponent is om het gebruiksgemak te verhogen en de foutkans te verlagen.

Checktool

Een andere webcomponent is ontwikkeld voor consumenten om makkelijker te controleren of en hoe ze van de dienst gebruik kunnen maken. De tool is uitgegroeid tot een volledig configureerbare applicatie die voor meerdere toepassingen inzetbaar is. De software dieTom ontwikkelde, kan als widget geïntegreerd worden op andere websites. Zo kunnen verschillende doelgroepen makkelijker gericht advies krijgen voor hun situatie.

Eén framework voor alle componenten

Vanaf oktober 2022 werkte Tom samen met Joris Willig (Webdeveloper) aan één framework voor de verschillende componenten van de dienst. De grote hoeveelheid business logic maakt dat complex, denk aan verschillende regels in verschillende periodes. Het framework moet zorgen voor één minimale standaard voor algemene modules, waarbij de verschillende afwijkende modules snel opgeroepen kunnen worden. Het framework wordt ontwikkeld in Javascript en HTML, gebouwd met Vue.js 3.

Ontwikkeld voor de toekomst

Toen Tom bij de Belastingdienst begon, had elk onderwerp nog een apart formuliertje. Dat is nu sterk verbeterd tot één duidelijk navigeerbare en overzichtelijke applicatie. De ontwikkeling van de webcomponenten loopt door, met in het achterhoofd hun positie in het nieuwe framework. Het team bij de opdrachtgever is blij met de ontwikkelingen en prijst het vooruitstrevende karakter van de software. Ontwikkeld voor de toekomst.