Scrum Master een verwarrende functietitel?


calendar icon

25 september 2023

|
calendar icon 3 minuten

Onze collega Marc wordt gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers en zit op dit moment in opdracht bij Enexis Groep als Scrum Master. Maar wat is nou eigenlijk precies zijn rol als Scrum Master? Wat houdt deze functie in? Marc deelt in deze blog zijn visie op de functietitel Scrum Master. Hij gaat een aantal interessante invalshoeken met ons delen!

Marc: “Tijdens een koffieautomaat gesprek zat ik wat te keuvelen met een teamlid over wat ik zo leuk vind aan het Scrum Master zijn, en ook wat ik soms minder leuk vind. Tijdens dat gesprek kwam ik tot de conclusie dat de titel ‘Scrum Master’ mij behoorlijk tegenstaat. Laat ik die conclusie is toelichten aan de hand van een drietal aha-momentjes die ik gedurende de afgelopen jaren heb beleefd:

1. Scrum is ‘slechts’ een methode, het gaat om het gedachtegoed erachter
In het begin concentreerde ik me met name op het volgen van de Scrum methodiek: dagelijkse stand-ups, sprint planning, retrospectives enzovoort. Hoewel ik erken dat deze praktijken van cruciaal belang zijn, kwam ik er óók achter dat Scrum meer is dan een set met regels om te volgen. Het is een mindset, een filosofie van: flexibiliteit, aanpassing en samenwerking.

Het begrijpen van het waarom achter de Scrum ceremonies en de kernprincipes die aan de basis liggen, dat is cruciaal. Door te begrijpen waarom we bepaalde dingen doen, kunnen we ons aanpassen aan unieke situaties en de methodiek aanpassen aan de behoeften van je team en organisatie.


2. Het gaat om de mens én de Scrum ceremonies
Ik had nog een aha-momentje rondom het succesvol zijn van een team. Een soepel proces is een klein onderdeel van het geheel. Het is dus niet alleen je rol als Scrum Master om het proces te faciliteren, maar ook om aandacht te hebben voor teamgroei en individuele ontwikkeling. Luisteren, coachen, empathie tonen en ruimte creëren voor open communicatie zijn bijvoorbeeld net zo belangrijk als het begeleiden van de Scrum ceremonies.

3. Je gereedschapskist bestaat uit meer dan alleen de Scrum methodiek
Scrum is een krachtige methodiek! Echter zijn er zo ontzettend veel andere concepten en hulpmiddelen die je effectiviteit als Scrum Master kunnen vergroten. Denk aan coaching technieken, conflictbeheersing, feedback mechanismen, maar ook aan serious games en zelfs psychologie. Door je gereedschapskist uit te breiden, kun je beter omgaan met de complexiteit van menselijke interacties en voldoen aan de unieke behoeften van jouw team en organisatie.

Waarom de functietitel Scrum Master mij dan weleens tegenstaat? De titel impliceert dat je er bent om de methodiek te faciliteren. Dat herken ik ook regelmatig in de verwachtingen die teams hebben wanneer ik bij een nieuwe organisatie of team aan de slag ga. Dat geeft aan de ene kant veel vrijheid, maar ook een bepaalde frustratie om continu het tegendeel te bewijzen. Zoals mijn drie voorbeelden laten zien is mijn rol meer dan dat de functietitel Scrum Master impliceert. En er zijn vast nog legio andere voorbeelden te noemen…..”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Valueminds? Neem dan contact met Marieke!

Deel:

Recente blogs