Wat is het moeilijkste bij een agile transformatie?


calendar icon

19 juni 2023

|
calendar icon 2 minuten

Het klinkt zo makkelijk; we gaan agile werken. En soms begint het ook makkelijk. Even bedenken waarom, een methode implementeren en klaar. Of toch niet? En toch zien we heel vaak dat het wat moeilijker is dan van te voren bedacht. Het kost meer moeite, niet iedereen is enthousiast en na een tijdje van agile zijn vervallen teams soms toch weer in 'oud' gedrag.

Hoe komt dat, vraag je je misschien af? Een paar dingen die wij regelmatig zien gebeuren:

  • Het doel dat een team nastreeft, is niet duidelijk. De 'waarom' van de transformatie wordt niet gevoeld. Soms willen mensen in organisaties veranderen, maar is de druk om te veranderen niet groot genoeg om er moeite voor te doen. Of er wordt moeite ingestoken tot een bepaald punt. En daarna is het wel goed genoeg zo. Het is van belang om duidelijk te bedenken en te delen wat de transformatie op zou moeten leveren en wat de implicaties daarvan zijn voor de organisatie.
  • Het leiderschap blijft hetzelfde; je kan als team wel agile methodes gaan implementeren, maar als je leiderschap niet verandert, zal je altijd tegen de grenzen van je team aanlopen. Om daadwerkelijk een hele organisatie mee te kunnen nemen, zal je naar alle aspecten van de organisatie moeten kunnen kijken en aanpassen waar nodig.
  • Er wordt niet bijgestuurd tijdens de transformatie. Het doel is duidelijk, alleen de weg erheen niet. Was er maar een 37-simpele-stappen-plan voor een agile cultuur. Helaas. Bedenk dus steeds wat de juiste stappen zijn. Evalueer daarbij je huidige positie om zo te bepalen of je de juiste richting opgaat. En onderzoek dan of het werkt en wat de volgende stap is. We zien (te) vaak dat teams enthousiast beginnen, maar het doel waar ze heen willen gaan uit het oog verliezen. Dus blijf monitoren, leren en aanpassen.

Wil je hier een keer over sparren? Of ben je op zoek naar extra ondersteuning? Neem dan contact op met Marieke.

Deel:

Recente blogs