Tips om energiek uit een workshop te komen


calendar icon

8 augustus 2023

|
calendar icon 2 minuten

Aan het eind van de dag sleep je je naar buiten. Je hoofd vol watten. Snakkend naar frisse lucht, en rust. De ruimte ruikt ondertussen naar een puberkamer in de zomer en je kan je niet meer herinneren waar het laatste uur over gesproken werd. Super efficiënt om met elkaar een probleem op te lossen of een plan te maken door middel van een workshop. Maar soms… die lange dagen. Daarom vandaag 4 tips om te zorgen dat je met energie uit een workshop komt.



Tip 1: variatie en verrassing

Doe het eens anders, een andere werkvorm (misschien een liberating structure?) of met een verrassingselement. Zodat je niet automatisch in de structuur van een workshop verzakt, maar actief betrokken blijft.

Tip 2: zorg voor verbinding

De tweede tip is om snel te zorgen voor verbinding tussen de deelnemers. Dat doe je door een vraag te stellen als die persoonlijk is, maar niet te persoonlijk. Bijvoorbeeld; vertel iets over jezelf wat anderen niet van je weten of waar ben jij laatst heel trots op geweest. Voordeel van iets persoonlijks bespreken is dat iedereen elkaar (iets beter) leert kennen en dat mensen al gesproken hebben in de groep. Vanaf daar zal het dan makkelijker zijn om een gesprek te hebben.

Tip 3: snacks, snacks, snacks 🍫

De derde tip klinkt makkelijk; maar snacks. Hoe fijn is het om ergens op een moment dat je een beetje inzakt even een appel te kunnen pakken, of druifjes, of een chocolaatje.

Tip 4: uitkomsten/afsprakenlijst

De vierde en misschien wel belangrijker dan de snacks :) is een uitkomsten/afsprakenlijst. Om heel concreet op te spreken wat er af gesproken is, zodat je later ook terug kan komen op wat er afgesproken is en een onderwerp niet in de volgende workshop weer als nieuw op tafel hoeft te komen.

Wil je hier een keer over sparren? Of ben je op zoek naar extra ondersteuning? Neem dan contact op met Marieke.

Deel:

Recente blogs