Beoordelingsgesprek of veroordelingsgesprek?


calendar icon

7 juni 2023

|
calendar icon 2 minuten

De eerste gesprekken uit de beoordelingscyclus worden weer gepland. Hoe is dat voor jou? Als manager is dit een enorm drukpunt in je agenda. Heel veel gesprekken: voorbereiden, houden, verwerken (zowel op papier als in je hoofd…). Maar is dit eigenlijk wel de beste manier? Heeft jouw medewerker en organisatie hier echt iets aan?


Wij denken van niet. Marieke neemt je mee in een paar overwegingen:

  1. Eén mening is geen mening. Werk jij dagelijks met al je teamleden? Ben jij hun afnemer, hun directe collega?
  2. Waarom nu? Heeft de medewerker echt maar twee keer per jaar een ontwikkelbehoefte? Of de mogelijkheid om die te uiten? Ja, ik denk dat het heel goed is om in de gaten te houden of je iedereen helpt. Maar vaste momenten zorgen voor een piekdrukte in je agenda. En ik denk dat ontwikkelingsmogelijkheden continu bespreekbaar moeten zijn, niet alleen op vaste momenten.
  3. Idealiter zou je willen dat mensen in je team met elkaar het gesprek aangaan. Wat kan beter? En wat gaat er goed? Zo kan je ook de ontwikkelingsgesprekken insteken.

Maar hoe dan wel?

  1. Begin met regelmatig te vragen of je iets voor je medewerker of teamlid kan doen. Of je ze ergens bij kan helpen.
  2. Zoom af en toe uit om te kijken of iedereen krijgt wat er nodig is en of je nog iets zou kunnen doen.
  3. Neem de tijd om je collega’s te leren kennen.

Heb je geen zin in een traditionele functionerings- of beoordelingsgespek? Neem dan contact op met Marieke om te zien hoe wij dat doen… misschien werkt dat ook wel beter voor jou.

Deel:

Recente blogs