Tijdreizen gebruik jij het ook?


calendar icon

18 oktober 2023

|
calendar icon 3 minuten

Als testers lopen we vaker tegen uitdagingen aan waarbij we tijdsgebonden scenario’s moeten testen. Hoe reageert een applicatie bijvoorbeeld op dat ene specifieke tijdstip of worden die nieuwe stukken software aangesproken als de datum bereikt wordt. In dit soort gevallen kunnen we gebruik maken van tijdreizen. Echter waar moeten we allemaal rekening mee houden als we dit gaan doen?

1.Bepaal de testscenario’s

Voordat je begint met tijdreizen, is het essentieel om duidelijk te definiëren welke testgevallen relevant zijn en welke tijdsmomenten je wilt simuleren. Zorg ervoor dat alle systemen in de end-to-end-keten op een consistente manier kunnen tijdreizen. Incompatibiliteit tussen systemen kan tot inconsistenties leiden en de betrouwbaarheid van je tests verminderen.

2.Welke tijden moeten we aanpassen

Bepaal samen met je team hoe en welke datums aangepast moeten worden. Moet de serverdatum, de applicatiedatum, de databasedatum of een combinatie daarvan worden aangepast?

3.Bespreek de aanpak met alle teams in de keten

Ga vooraf in gesprek met de teams in de keten die mogelijk betrekking hebben op de testen. Neem hierin ook impact van tijdreizen op de doorlooptijd mee. Het kan namelijk leiden tot vertragingen en afhankelijkheden met de andere teams in de keten, dus plan je testen in samenspraak met de andere teams.

4.Maak een plan voor meerdere testronden

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om tijdreizen over meerdere testronden of omgevingen te verspreiden om tijd te besparen. En wees je ook bewust van mogelijke issues die ontstaan tijdens het testen, waardoor herstel en nieuwe testrondes nodig zullen zijn.

5.Houdt rekening met onbedoelde bij effecten

Denk vooraf aan de testen goed na over potentiële onbedoelde bij effecten van tijdreizen, zoals het verstoren van accounts en licenties. Minimaliseer deze risico's om ongewenste problemen te voorkomen.

Testscenario’s waarbij tijdreizen handig kan zijn:

  • Het gedrag van een applicatie te testen in een historische context. Sommige scenario’s kunnen bijvoorbeeld alleen getest worden op bepaalde momenten van de dag, week of maand. Door de software op verschillende tijdstippen te testen, kunnen deze fouten worden gevonden en verholpen.
  • De impact van software bij veranderingen in wetgeving of regelgeving. Ook hiervoor is tijdreizen vaak een must omdat de software juist op een bepaald tijdstip de nieuwe regelgeving moet hanteren.
  • Verwerking van data na een bepaalde batchafhandeling. Ook bij omgevingen waarbij financiële data verwerkt wordt door batches is het van belang dat je goed kijkt hoe de verwerking omgaat met specifieke tijdstippen in de toekomst.

Hieronder nog een paar alternatieve testmethoden, indien tijdreizen zoals hierboven benoemd niet mogelijk is.

  • Gebruik maken van mock data. Het gebruik van mock data kan helpen om afhankelijkheden en tussenstappen te simuleren, daarnaast ben je hierbij minder afhankelijk van de hele keten.
  • Vertragen van de processen. Het vertragen van processen op een gecontroleerde manier kan helpen om de impact van tijdsafhankelijkheden te analyseren. Dit kan er met name voor zorgen om de juiste stappen in de tijd goed te kunnen volgen. Wordt het juiste proces op het juiste moment aangesproken.
  • Simuleren van de omgeving voor de specifieke datum. Het testen van specifieke datums in een gesimuleerde omgeving kan helpen om de impact van veranderingen te testen. Dit is wel een bewerkelijkere oplossing, maar als het ingericht is wel weer makkelijker om steeds weer te hergebruiken.

Conclusie

Tijdreizen is een krachtig hulpmiddel voor het testen van tijdsafhankelijke scenario's, maar het heeft zijn beperkingen. In complexe processen is het vaak niet de meest realistische of effectieve benadering, hierbij is zoeken naar het juiste scenario in bestaande data een betere oplossing.

Ben je benieuwd hoe Testpeople jou kan helpen? Neem dan contact met Koen!

Deel:

Recente blogs