Koen: het huidige testvak is een stuk complexer geworden!


calendar icon

5 oktober 2023

|
calendar icon 2 minuten

Koen zorgt er al jaren voor dat onze Test consultants bij toffe opdrachtgevers het verschil kunnen maken op IT vlak. Hij gaat op zoek naar dé match tussen opdrachtgever en consultant. Het IT-landschap is hem zeker niet onbekend 😉. En het aantal jaar dat hij onderdeel uitmaakt van ons team kun je niet meer op 2 handen tellen! In deze blog blikt hij terug op een voorspelling die hij járen geleden heeft gemaakt.

"Sorry. Dat mag ook weleens gezegd worden. Ik zat er gewoon keihard naast. Een decennium geleden riep ik namelijk vrij stellig dat testautomatisering niet de verantwoordelijkheid van testers was. Dat het een taak van developers zou moeten zijn. Dat is gek he? Eens. Goed, ik was niet de enige, maar toch. Als ik nu zie wat testengineer doen en kunnen, is een nederig excuus wel op zijn plaats. Want ik ben echt megatrots op mijn collega’s. Op de manier waarop ons vak geëvolueerd is en wat mijn collega’s kunnen. Waar je tien jaar geleden nog genoeg had aan een TMap-certificaat en misschien een halve mening over testautomatisering, vraagt het huidige testvak om een tas vol kennis en kunde. Dat onderschrijft tegelijk het belang van ons werk."

Huidige testvak is complexer

Testen was al een vak natuurlijk, ook in “mijn tijd”. Maar ik denk dat het huidige testvak een stuk complexer is geworden. Pak er maar eens een actuele aanvraag bij. De TMap-eis heeft plaatsgemaakt voor een rits aan tooling en ontwikkelkennis. Daarmee is het vak gelukkig ook leuker en uitdagender geworden.

Op veel plekken zeggen ze dat het om de mensen gaat, hier zit het zelfs in de naam

Als kers op de taart opent dit ook eenvoudig deuren naar andere vakgebieden. De stap richting de business is nog steeds een logische. Naar business analyse of scrum master. Maar testers gaan tegenwoordig ook naadloos over in de technische rollen. Zo is Gerard van Engelen inmiddels ingezet als Platform Engineer en Ralph Smeenk als Java Developer. Puur door knetterhard ontwikkelen in de testrollen die ze voorheen hadden. Spijtig voor Testpeople, maar gelukkig zijn zij nu onderdeel van ons zusje Codepeople. En kan ik vanaf de zijlijn trots toekijken."

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Testpeople? Neem dan contact met Koen!

Deel:

Recente blogs