Wat is je rol als Software tester bij conversie?


calendar icon

6 november 2023

|
calendar icon 3 minuten

Als je aan conversie denkt, komt er een overvloed aan data om de hoek kijken. Hoe verplaats je al die informatie van systeem A naar systeem B? Als tester maak je in veel gevallen deel uit van het volledige proces. Van het beoordelen van functionele ontwerpen en mappings tot het coördineren met het bedrijf voor de GAT (Gebruikers Acceptatie Test). En dan is er nog de ketentest: kunnen we de geconverteerde data succesvol integreren in de gehele keten? Dit maakt zo’n conversietraject extra boeiend en uitdagend voor een tester.

Het omzetten van gegevens lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar het proces zelf is behoorlijk uitdagend. Bij omvangrijke conversies hebben we het vaak over meer dan 1 miljoen gegevens. De complexiteit hangt af van de systemen, de aard van de gegevens en de bestemming ervan binnen de organisatie. Vraagstukken waar je aan kunt denken bij een dergelijk project:

  • Wat is het verschil tussen bron- en doeldata en hoe zorgen we dat dit correct aangepast en overgezet wordt?
  • Hoe bepaal je wanneer je klaar bent met testen? Ben je klaar wanneer je geen openstaande bevindingen meer hebt? Of wanneer de data een bepaalde kwaliteit heeft?
  • Kunnen we data 1-op-1 overzetten? Of moeten we eerst data gaan opschonen?
  • Hoe ga je zorgen dat zo’n ingewikkeld project, met minimale impact voor de klant gerealiseerd wordt?


Hoe maak je gebruik van proefconversies?

Tijdens het proces voer je herhaaldelijk proefconversies uit om de geconverteerde gegevens te testen aan de hand van het mapping-ontwerp. Dit is een iteratief proces, waarbij je bij elke run controleert of de datakwaliteit is verbeterd en het aantal fouten minimaal is. Bij elke proefconversie wordt er een data-extractie gemaakt van het bronsysteem. Dit wordt vervolgens geconverteerd naar het doelsysteem. Daarna wordt er geanalyseerd of er uitval is, wat de reden hiervan is en hoe het opgelost kan worden. Vaak is het nodig om gegevens te schonen of de mapping aan te passen om ervoor te zorgen dat het technisch haalbaar is. Dit proces wordt herhaald tot aan de deadline, met de gedachte dat je dan een dusdanige kwaliteit en volledigheid hebt om een goede conversie uit te voeren.

De definitieve conversie

Op de dag van de deadline vindt de daadwerkelijke conversie plaats! Een conversie (weekend) kan behoorlijk spannend zijn 😉. Je zit met het team (incl. de business) op kantoor tijdens de definitieve conversie om eventueel last-minute nog zaken op te kunnen lossen. Natuurlijk hoop je op een vlekkeloze conversie met zo min mogelijk verstoringen en uitval. Vervolgens worden de ketens aangezet en wordt de geconverteerde data verwerkt in de keten.

Rol van de tester binnen een conversie

Je hebt te maken met data, waardoor je dus als tester heel secuur te werk moet gaan. Een fout in een mapping regel kan meteen een behoorlijke impact hebben, omdat een mapping regel betrekking heeft op een grote hoeveelheid data. Het is erg belangrijk om kritisch te kijken naar functioneel ontwerpen en een correcte mapping neer te zetten! Voor een software tester is het extra interessant als je de kans krijgt om in de database te duiken en te verifiëren of de data uit het oorspronkelijke systeem überhaupt correct is. Heb je SQL kennis als tester, dan kun je dat gaan uitzoeken. Dit zorgt ervoor dat je zelf makkelijker kunt troubleshooten. Het maakt het natuurlijk ook een stuk leuker voor jezelf. Je kunt gaan checken wat de oorzaak van de bug is en hier op voortborduren.

Kortom, als tester komt er dus heel wat kijken bij een conversie en is het testproces vrij intensief.

Ben je benieuwd hoe Testpeople jou kan helpen? Neem dan contact met Koen!

Deel:

Recente blogs