we voelen ons vitaler en meer verbonden


calendar icon

13 april 2022

|
calendar icon 4 minuten

Openpeople stimuleert teamleden om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen. Na een oproep in de nieuwsbrief reageerde Test Consultant Oguz Boz meteen en zijn idee mondde snel uit in ‘Fitpeople’: een traject van 10 weken waarin medewerkers en hun partners op verschillende thema’s aan de slag gingen met hun gezondheid.

Van zitter naar fitter

Oguz wilde graag gericht aan zijn gezondheid werken: “Ik werk op kantoor, maak lange dagen en beweeg dan weinig. Ik ben een doorzetter in mijn werk, maar ik word ook ouder en wilde bewust iets aan mijn gezondheid doen. Ik begon zelf met fitness, maar het ontbrak nog aan gericht werken aan mijn doelen zonder risico op blessures. Daarom leek het me zinvol om daar met Openpeople samen aan te werken!”

Aan de slag met werkatleet

Eventmanager Sanne Fraanje kwam uit bij werk Atleet: “Zij gaven eerder vooral korte sessies. Samen hebben we voor het eerst een langdurig programma samengesteld en op 8 januari 2022 zijn we gestart met een programma van 10 weken.” Uit de 5 thema’s ontspanning, mindset, slaap, voeding en beweging konden medewerkers en hun partners na een kick-off 2 thema’s kiezen waar ze mee aan de slag wilden gaan. Voeding en beweging waren het populairst. Met 5 verschillende coaches werkten de deelnemers in de avonduren via masterclasses en coachingsessies online, op afstand, aan hun gezondheid.

Teambuilding als bonus

Vitaal worden en blijven was het doel, teambuilding bleek een mooie bijvangst. Dat merkte ook Chief Happiness Officer Harm Cranenbroek: “Als collega’s hebben we tijdens het traject meer verbinding en echt contact met elkaar gekregen. Je ziet een keer elkaars thuissituatie, partners en kinderen. En hoewel je doelen vaak persoonlijk zijn, was iedereen daar heel open over. Daardoor krijg je een beter beeld van elkaar en leg je nog makkelijker verbinding. Ook tussen de vier bedrijven in onze groep. Straks hebben we een familiebarbecue en een ‘game night’, dan leg je toch makkelijker contact met elkaar, ook de partners.”

Sanne: “Doordat we elkaars doelstellingen weten, kunnen we elkaar helpen en dat zorgt voor meer binding en contact. Per thema hadden we ook groepsapps ingericht die dat stimuleerden. Ik praat nu ook makkelijker met mijn vriend over mijn collega’s, want hij kent ze nu ook allemaal.”

Kleine stappen, groot effect

Van de 75% die meedeed aan het traject heeft zo’n 60% het afgemaakt. Harm: “Het was vrij intensief met twee avonden in de week en veel veranderingen in je gewoontes. Toch zijn er veel kleine dingen blijven hangen die ervoor zorgen dat ik me nu energieker voel.”

Welke tips hebben zoal de ogen geopend? Oguz: “Je gaat je al beter voelen door kleine ingrepen. Bijvoorbeeld met ‘intermittent fasting’ in combinatie met drie eetmomenten per dag, alleen koffie drinken tot 12 uur, experimenteren met gezonde alternatieven bij het koken en minderen met brood. Ook ‘nudges’, kleine aanpassingen aan bestaand gedrag, doen veel. Ga eens snelwandelend naar de winkel in plaats van met de auto. Of probeer eens je tanden te poetsen met je verkeerde hand en op één been.”

Sanne: “Je kunt je schermtijd verminderen, geen telefoons meer op de slaapkamer leggen en het licht van schermen neutraliseren met een blauwlichtfilterbril. Ik let er ook meer op dat ik minder bewerkt voedsel en minder suikers eet. “

Harm: “Een mindset-tip is: niet in een klacht blijven hangen. Terugtellen van 5 naar 0 en dan doen. Zet bijvoorbeeld je sporttas klaar bij de voordeur om het makkelijker te maken om te gaan sporten. Zo voeg je een extra gewoonte toe aan je basisgewoonte. Voor mij was verder kokosolie een eyeopener. Ik had alles al zo’n beetje geprobeerd tegen eczeem. Met kokosolie was het na een paar dagen weg.”

Online gezonder groeien

Alle deelnemers hebben veel aan het traject gehad. De één is 4 kilo afgevallen, de ander heeft zich klaargestoomd om 100 km hard te lopen. En dat allemaal online. Harm: “Dat had met Corona te maken, maar het werkte in ons voordeel. Onze collega’s zitten door het hele land, online was de opkomst hoger dan als we het offline georganiseerd zouden hebben. Ik vond het niveau van de coaches ook heel hoog. Ze hadden op elke vraag direct een goed antwoord. De meeste coaches kunnen we ook nu nog bellen. Een reünie zou misschien leuk zijn, ook om te kijken waar we dan staan. Mijn interesse is gegroeid, ik ben me bewuster van mijn gezondheid en voel me intrinsiek gemotiveerd om er wat mee te blijven doen.”

Deel:

Recente blogs