De magische eigenschappen van blije IT-consultants


calendar icon

24 juli 2023

|
calendar icon 4 minuten

Wanneer je bij ons komt werken, ga je de rol van een consultant invullen! Voor sommige collega's heel bekend terrein, maar voor anderen nieuw. Wat wordt er precies van je verwacht als consultant? En wanneer voel je je als een vis in het water in deze rol? Onze Business Unit Manager Jamal werkt al 10 jaar (!) bij ons. Dit is dus dé man om te vragen wat consultancy inhoudt en wat zijn visie is op consultant zijn. Twijfel je of consultancy bij jou past? Stuur hem dan een bericht, hij helpt je graag verder!Vraag 1: wat zijn volgens jou de belangrijkste verantwoordelijkheden van een IT-consultant?

Wellicht een open deur intrappen, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een consultant diepgaande kennis heeft over het vak. Je wordt tenslotte ingehuurd om een toegevoegde waarde te leveren rondom specifieke vraagstukken. Je hoeft geen lopend boek te zijn, maar je moet wel weten waar je het over hebt! Naast je kennis, is het ook ontzettend belangrijk dat je het leuk vindt, en goed bent, in het menselijke aspect. Je gaat met het team van de opdrachtgever een band opbouwen. En ervoor zorgen dat je ‘onderdeel van’ bent. Het team moet écht voelen dat jij een toegevoegde waarde hebt en er op je gebouwd kan worden.

Daarnaast ben je als consultant ook verantwoordelijk voor het bijhouden en verbeteren van je vakkennis. Je hebt een bepaalde intrinsieke motivatie nodig die jou helpt om door te groeien en initiatieven te nemen om dit voor jezelf te realiseren. Jamal: “je hebt passie voor je vak.”

Vraag 2: welke eigenschappen zie jij terug bij (onze) IT-consultants?

Wij hebben verschillende persoonlijkheden in ons team zitten, dat maakt het zo leuk! Maar we hebben wel allemaal 1 gemeenschappelijke factor: een ondernemende geest. We kunnen een sociale connectie leggen met de opdrachtgevers. Jamal: “onze consultants zijn echt onderdeel van het bedrijf waar zij in opdracht zitten. Ze vormen een team.” Je kunt sociale connecties en relaties opbouwen.

Bij Openpeople willen we zoveel mogelijk teruggeven aan de wereld. MVO, zingeving, je mag het een naam geven die voor jou de lading dekt 😊. Wij zien het als iets vanzelfsprekends dat je goed zorgt voor de omgeving waarin je werkt. Je bent tenslotte onderdeel van de maatschappij, en ook daar willen wij van toegevoegde waarde zijn. Zo steunen wij goede doelen, organiseren wij dagen om bijvoorbeeld eenzame ouderen te ondersteunen of om boeren te helpen. Jamal: “wanneer je als consultant bij ons komt werken, vinden we het belangrijk dat je waarde hecht aan MVO-activiteiten.”

Vraag 3: wat is volgens jou de grootste misvatting van consultant zijn?

Wanneer mensen aan consultancy denken, komen er weleens bepaalde aannames naar voren: lange dagen, om de 3 maanden wisselen van opdracht. Geen zeggenschap over bij welk bedrijf je in opdracht gaat. Als we voor onszelf spreken: dit is écht niet het geval! Jamal: “bij ons werk je gemiddeld 1 tot 2 jaar bij een opdracht. Als je dat wilt!” Met onze opdrachtgevers kun je echt een relatie opbouwen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat jij in de regie bent wanneer het gaat om jouw carrière pad. Wij ondersteunen jou hierin, door een opdracht te zoeken die bij je wensen past.

Vraag 4: wat is volgens jou het mooiste aan consultant zijn?

Jamal is, voordat hij Business Unit Manager werd, ook consultant geweest! En in die rol is hij ook bij ons gestart. “Hier heb ik echt de rust gevonden als consultant, omdat ik gezien en gehoord wordt", aldus Jamal. Wij vinden het belangrijk dat we onze collega's écht kennen, geen hiërarchielagen in de organisatie hebben en we altijd bereikbaar zijn. Voor iedereen. Met welke vraag dan ook. We hebben een mooie club met mensen en houden korte communicatielijnen. Jamal: “je hebt hier de ruimte om door te groeien en ik zit op mijn plek.”

Heb je vragen? Of twijfel je over aan de slag gaan als IT-consultant? Neem dan contact met ons op! En nee, we gaan je niet direct naar binnen proberen te hengelen 😉. Wij delen graag onze ervaringen en kijken met je mee hoe we je kunnen helpen.

Deel:

Recente blogs