De filosofie achter openplanet


calendar icon

26 juli 2022

|
calendar icon 4 minuten

Wat is ons doel als mens op deze wereld? Dat is niet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ons doel is om te accepteren wie we zijn, gelukkig te zijn, iets te betekenen voor anderen en de wereld. Onder de noemer Openplanet delen we graag hoe we dat bij Openpeople invullen. Waarom we dit doen? Dat legt eigenaar Philippe Metz uit.

”Waarom niet? Ik heb de kans om ons bedrijf in te zetten als een force for good. In essentie gaat het om leren vanuit je hart te opereren. We willen binnen onze eigen invloed betekenis geven aan de wereld. Dat willen we heel goed doen. En als we daarmee andere inspireren, is dat mooi. Dan steken we lichtbakens aan die het goede doorgeven.”

Gidsend leiderschap

”Ik voel me een soort intuïtieve gids in de commerciële wereld. Materie vind ik niet zo spannend. Ik wil mijn mensen helpen om te worden wie ze zijn. Iedereen heeft een diepere betekenis, je kan het spirituele intelligentie noemen, maar in hoeverre is het aangewakkerd of juist weggestopt? Ik wil mensen helpen om terug te gaan naar hun kern. Als dat lukt, zit je in een flow. Jakob van Wielink verwoordt goed hoe ik erover denk.”

Nog één keer omkijken, en misschien nog eens.

Betekenis geven, de bijna ultieme daad van leiderschap. De daad waarmee je tevoorschijn komt. Verwond én geheeld. Krachtig in je kwetsbaarheid.

Je hebt je levenslijn bekeken. Meer dan dat. Je hebt hem geproefd, beproefd. En zij beproefde jou, soms onbarmhartig.

En hier ben je. Je komt tevoorschijn. Want je bent helemaal wie je nu bent, niet ondanks wat zich in je leven afspeelde, maar dankzij.

Dát is betekenis geven. Ik ben geworden wie ik ben dankzij alles. En ik leef. Mijn roeping is in zicht.

Jacob van Wielink, de school voor transitieWorden wie je bent

”Weet je wie je bent? Dat is de vraag die je jezelf in de spiegel moet stellen.

De sleutel zit aan de binnenkant, je moet het zelf doen. Stapje voor stapje het antwoord ontdekken. Dat begint volgens mij door te leren voelen en te luisteren naar wat je gevoel zegt. Als iets niet goed voelt is er disharmonie. Als iets goed voelt, dan stroomt het gewoon.”

Het begin

”Als je als bedrijf van betekenis wil zijn, moet je als manager of leidinggevende bij jezelf beginnen. Dat is vaak lastig, want iedereen heeft belemmerende patronen en dat maakt het moeilijk om je authentieke leven te leiden. Je kunt elk moment starten met werken aan jezelf. Dat kan met een coach of uit een boek, dat maakt niet uit. Ik ben door zoveel waardevolle mensen, boeken en video’s geïnspireerd. Til elk pijntje op om de weg vrij te maken voor je echte ik.”

Openplanet

”Alle initiatieven die we bij Openpeople nemen om betekenis te geven aan onze wereld, delen we onder de noemer Openplanet. We willen de systemen waar we in zitten dienen en niet aan onttrekken. Als bedrijf zijn we een systeem, daar zit ons klantsysteem omheen. Deze zit weer in de maatschappij, en dat zit weer in de wereld. Noem het regeneratief, het herstellen van de systemen. Minimaal 10% van onze winst gebruiken we als Openplanet budget. Met een eigen werkgroep voor Openplanet doen we daar verschillende dingen mee. Onze verjaardagscadeaus gaan als donaties naar een goed doel naar keuze, we werken met duurzame leveranciers, zitten op refurbished bureaustoelen en helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. En we doen nog veel meer. Dat volg je op Openplanet.”

Bijkomend voordeel

”Ons hoofddoel zou ik niet per se willen kwantificeren of kwalificeren. Iets goeds doen voor de wereld, daar gaat het mij in eerste instantie om. Als we daar anderen bewust van maken en mee inspireren is dat een mooi bijkomend voordeel. Dat geldt ook voor de positieve invloed die het op ons bedrijf heeft. Doordat we samen betekenis geven zijn we niet alleen collega’s, maar ook vrienden. We willen elkaar oprecht verder helpen. Mensen werken graag bij ons, ook omdat je de ruimte krijgt om te worden wie je bent. Soms heeft iemand een hele andere droom, bijvoorbeeld boerin of fysiotherapeut worden. Dat stimuleren wij. Als iedereen goed in zijn vel zit, doet wat ‘ie wil en zin geeft aan zijn werk en de wereld is er een goede energie die blijft stromen.”

Deel:

Recente blogs