Test-Ambassadeurs: samen komen we verder


Het vak van testen ontwikkelt zich continu. Hoe houd je je werk als tester relevant? Met die gedachte is binnen Openpeople ‘Test-Ambassadeurs’ ontstaan: dit team helpt collega’s vooruit met trainingen, tips en 1-op-1 begeleiding.

Het begon in 2019 als gedachtespinsel van Jamal Abdalla (Accountmanager) en Gerard van Engelen (DevOps Test Consultant) onder de naam ‘Tech Gurus’. Gerard: “We vroegen ons af waar je mee bezig moet zijn als het gaat om technologie. Ons vak is technischer geworden en raakt steeds meer geautomatiseerd. Een interessante stroomversnelling, waarbij we continu kijken hoe we ons kunnen blijven ontwikkelen om opdrachten goed in te vullen.”

Mens en ambacht

In veel organisaties is aandacht voor ontwikkeling, Gerard ziet dat bij Openpeople tweeledig: “Openpeople heeft in mijn ogen veel aandacht voor de menselijke kant van het werkgeverschap. Voor mij bestaat werk uit twee kanten: aan de ene kant ons mens-zijn, de zachte kant. Aan de andere kant het ambachtsschap. Met Test-Ambassadeurs geven we aandacht aan het ambachtsschap.”

Van vraag naar aanbod

Gerard spart elke twee weken een uur met zijn collega’s Peter Bakker en Tijs van den Berk (Test Automation Engineers) en Harm Cranenbroek (Fieldmanager) over de laatste ontwikkelingen. Harm: “Dan bespreken we ook de behoefte vanuit de consultants en vanuit de markt op het gebied van (test)automatisering en kijken we of we hier trainingen voor kunnen ontwikkelen. En als er hulpvragen zijn bij een lopende opdracht, springen we meteen bij.”

Online kennisuitwisseling

Is er voldoende voedingsbodem voor een training? Dan werken de Test-Ambassadeurs het uit. Gerard: “Ik heb een website gemaakt waar onze online trainingen op staan. Onder andere DevOps fundamentals, Continuous testing, Git Training, Frontend testing, API-testing en een Cypress-training. We hebben ze zo opgezet dat je er hands-on mee aan de slag kunt.” Harm vult aan: “We maken zelf trainingen of vinden bestaande trainingen. Het kan ook een snelle tip zijn, of 1-op-1 begeleiding. Net wat nodig is om collega’s vooruit te helpen.”

Klaar voor de toekomst

Veel collega’s zijn blij met het aanbod van de Test-Ambassadeurs. Gerard: “Onze website was een keer een halve dag uit de lucht en daar kregen we meteen opmerkingen over. Collega’s gebruiken het graag.” Voor hulpvragen werkt de Whatsapp-groep goed. Harm: “We hebben een groepsapp, waar we laagdrempelig en snel elkaar in kunnen vinden. Iedereen is bereid om elkaar te helpen.” Wat staat er nog op het programma de komende tijd? Gerard: “Er komen een SQL-training, een training rond monitoring en eentje rond Playwright aan. We willen het aanbod uitbouwen voor nog meer variatie.”