Zet duurzaamheid op de agenda


Wat kun je als organisatie doen om écht duurzaam te werken? Oprichter Philippe Metz en Eventmanager Sanne Fraanje van Openpeople weten het uit ervaring. Sinds de oprichting van Testpeople in 2008 loopt duurzaam ondernemen als een rode draad door het bedrijf. De truc? Metz: ”Leg intern op tafel dat je duurzaamheid belangrijk vindt, dan ontstaat er vanzelf een mooie stroom van verbinding met het thema. Iedereen heeft er zijn ideeën over en dat zorgt op zijn beurt weer voor meer verbinding. Maar je moet het ook blijven aanjagen, zodat het op de agenda blijft.”

Er bestaan veel definities van duurzaamheid. Wat betekent het voor Openpeople? Metz: ”Dat je systemen dient in plaats van eraan onttrekt. We moeten mét systemen werken.” Fraanje ”Iedereen die bij Openpeople werkt, voelt diep van binnen dat het belangrijk is om je in te zetten voor een betere wereld. Iedereen ziet in dat het niet gaat zoals het nu gaat, dus zijn we samen op zoek naar zingeving en vinden we uit hoe we goed kunnen doen.”

Lees ook de 10 tips om duurzamer te leven van Gerard van Engelen, DevOps test specialist bij Openpeople

Duurzaam sinds 2008

Wat begon met een goede-doelenpotje heeft nu een vaste structuur in de werkgroep ‘Openplanet’. Metz: ”We leven in een maatschappij waarin we allemaal graag laten zien wat we aan het doen zijn, maar daar gaat het niet om. We vinden graag zelf het wiel uit en ik vind ons wel een voorloper. We waren één van de eerste bedrijven in Europa met een B Corp-certificering. Dat was en is voor ons nog steeds een mooie leidraad.”

Duurzaam van energie tot evenement

Zo werkt Openpeople vandaag de dag op meerdere manieren van duurzaam. Van geldzaken doen met groene bank Triodos en het opwekken van groene energie, tot elektrisch rijden en fietsen, bomen planten via Trees4all en het supporten van Groasis. Fraanje: ”Bij elke keuze proberen we de juiste te maken. Ook bij de evenementen die ik voor onze werknemers organiseer. We kiezen bij voorkeur voor evenementenlocaties die ook duurzaam werken. Soms zijn we de eerste groep die vraagt om biologisch eten, op die manier stimuleren we de vraag en helpen we locaties om ook duurzamer te worden.” Metz: ”Voor een jubileumdag van een collega zoeken we altijd naar iets wat aansluit bij zijn of haar droom. Laatst kwamen we zo terecht bij Metaal Kathedraal, een ecologische sociëteit. We volgden daar workshops over onder meer bijen en paddenstoelen. Ik vind dat een heel mooi initiatief.”

Duurzaam doen is soms moeilijk

Waar begin je als bedrijf? Metz: ”Houd het klein en in de buurt. Vind iets wat bij jouw bedrijf veel speelt, waar medewerkers enthousiast van worden. Veel collega’s willen graag iets doen. We dagen elkaar ook uit om op andere plekken te komen, of iets nieuws te proberen. We vinden het altijd leuk om in plaats van alleen te doneren, ons ook echt fysiek in te zetten. Bijvoorbeeld zelf bomen planten of kerstpakketten inzamelen voor mensen die het financieel niet breed hebben.” Duurzaam doen is helaas nog niet altijd makkelijk, ondervindt Fraanje: ”Alle kleine beetjes helpen, maar het is nog moeilijk om elke keuze duurzaam te maken. Laatst bestelden we bijvoorbeeld een lunch op kantoor van een duurzame partij, maar moesten we achteraf toch nog te veel afval weggooien. Daar is dus nog veel te winnen.”

Het vuur in jezelf

Wat is de drijfveer om als organisatie duurzamer te gaan werken? Metz: ”Welk vuur brandt er in jezelf? Je moet het niet doen omdat de regering het wil of dat het goed is voor je marketing. Het besef is er vaak nog niet wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen. Alles is goed, maar de oplossingen zijn niet altijd kant-en-klaar. Als je het intern op de agenda zet, ontstaat er een mooie stroom van verbinding met het thema en zorgen ieders ideeën weer op hun beurt voor verbinding. Door het vuur in jezelf maak je er vanzelf tijd voor vrij.” Fraanje: ”We hebben allemaal als basisstreven om goed te willen doen. Door te leven met die intentie, doe je automatisch duurzaam.”

Sparren?

Van alle kanten krijgt Openpeople enthousiaste reacties op de inzet om goed te doen als organisatie. Metz: ”Dat is heel leuk en het opent ook veel deuren. Je krijgt ook een heel ander gesprek met klanten, steeds vaker wordt het een gesprek over zingeving. Dat heeft ons verrast. Het is heel tastbaar geworden. Tegelijkertijd voelt iedereen: er moet iets gebeuren, maar veel organisaties weten nog niet hoe. Wij willen graag inspireren. Ik spar daar graag over met andere ondernemers. Hoe wij de betekeniseconomie hebben aangepakt, is een proces dat elke andere organisatie ook kan oppakken.”

Meer weten over onze ervaringen en aanpak?

Spar met ons mee op openplanet