Verbeteren met je team door online retrospectives


De vaccinaties zijn begonnen, maar toch zijn we nog wel even online met onze teams. Daarom heb ik vandaag de leukste manieren van online retro’s die ik de afgelopen maanden zelf heb gebruikt of voorbij heb zien komen voor je op een rij gezet.

Een retro? Ook online? Ja, zeker. Ik ben altijd al een aanhanger van retro’s geweest, maar zeker nu we online werken. Want met een retro krijg je snel grote of kleine problemen boven tafel. Je kunt deze daarna ook snel oplossen, wat je werk effectiever leuker maakt.

Giphy challenge

Als ik al mijn appjes zou kunnen beantwoorden met gifjes, dan zou ik dat doen. Ik word gelukkig van al die bewegende beeldjes die zo snel lading geven aan een gebeurtenis of gevoel. Ik word dus ook heel blij van deze retro.

Je begint met iedereen te vragen een gifje te zoeken die de periode beschrijft die je wilt gaan retro’en. Dus de afgelopen sprint, de afgelopen maand. Ik vraag meestal aan het team om het linkje te delen op Miro of Mural, maar het kan natuurlijk ook in de chat functie van jullie online communicatie tool. Gezamenlijk gaan jullie alle gifjes af, deze wordt afgespeeld, degene die het gifje gedeeld heeft legt de keuze uit. Ik vind het handig om daaruit acties te formuleren, ten aanzien van wat er verbeterd moet worden, daarom houd ik een ‘start/stop’ bordje bij. Bij start schrijf ik wat we als team moeten gaan doen. Bij Stop schrijf ik wat we niet meer moeten doen. Deze laatste stap doe ik om ervoor te zorgen dat de retro niet alleen maar je hart luchten is, maar dat we ook daadwerkelijk acties opstellen om te verbeteren.

Dus in het kort:

 • Iedereen zoekt een gifje en deelt de link;
 • Iedereen legt om beurten uit waarom dit gifje voor hen de afgelopen periode beschrijft;
 • Jullie formuleren acties ter verbetering (start/stop)

Marie Kondo je sprint

Does this spark you joy? Marie Kondo is dé opruimgoeroe. Kijk op Netflix en je ziet haar puinruimen in huizen volgens een aantal vaste stappen.

Tijd dus om eens te kijken of we wat kunnen toepassen in een retrospective. Marie Kondo gaat ervan uit dat iets je plezier moet brengen, dus vandaar de vraag: does this spark you joy? Om te beginnen met deze retrospective moet je dus even Marie Kondo uitleggen, dit doe je aan de hand van drie categorieën.

Does it spark joy?

 • Ja
  Wat ging er goed in deze sprint? Wat bracht een glimlach op je gezicht? Wat zou je willen behouden?
 • Nee
  Weggooien. Wat ging er niet goed en wil je niet behouden? Dat gaan we weggooien.
 • Nee, maar het kan beter
  Wat wil je upcyclen? Wat wil je verbeteren en hergebruiken?
  Door deze drie categorieen te bespreken krijg je goed inzicht in wat er moet gebeuren voor de volgende stap met je team. Vraag goed door, zorg dat alles zo concreet mogelijk is. Ik vind het fijn om een actielijst bij te houden, met acties die jullie gaan doen naar aanleiding van wat er besproken is.

Is de actielijst naar aanleiding van jullie Marie Kondo-actie nu heel groot, prioriteer deze dan. Je kan niet alles in één keer doen, kies een aantal zaken uit die jullie oppakken en rond die af. Vervolgens kun je weer bespreken wat er dan prioriteit heeft.

Wat is je nummer één wens voor het team?

Het klinkt een beetje als een grote vraag, maar het is nog het begin van het jaar… Ik vind het een hele mooie vraag. Het is een vraag waarvan het antwoord gedurende het jaar veel richting kan geven en kan helpen met beslissingen.

Dus stel die vraag eens: wat is je nummer één wens voor dit team. Vraag iedereen er even over na te denken en deel het met elkaar via de chat, of via Mural of iets dergelijks. Probeer het zo concreet mogelijk te maken en vraag iedereen om hun wens toe te lichten. Door dit met elkaar te bespreken, kunnen jullie dit gebruiken om beslissingen gedurende het jaar te toetsen aan de gewenste richting die jullie wilden. Misschien lukt het jullie naar aanleiding van de antwoorden om een gezamenlijke wens voor het team te formuleren.

Dan de tweede vraag van deze retrospective. Wat hebben we nodig om hier te komen? Deze vraag beantwoord je met elkaar. Wat is er nodig om te zorgen dat jullie wens uit komt? Deze acties kunnen jullie met elkaar prioriteren, en zo richting jullie doel werken.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze kijk op retro’s. Ik ben benieuwd naar jullie online invulling van de retro.

Marieke Heins