Steuntje in de rug voor lokale ondernemers


Ieder jaar zet Openpeople zich in voor verschillende stichtingen en goede doelen. Rond de kerstperiode maken wij jaarlijks zelf kerstpakketten, die we afleveren bij mensen die wel een lichtpuntje kunnen gebruiken. Dit jaar voelt het alsof deze groep mensen groter is dan ooit. En een kerstpakket krijgen is dan leuk, maar we wilden het graag rigoureuzer aanpakken.

Voedselbank

We hebben contact gehad met de Voedselbank in Breda. Wist je dat er op dit moment 15 gezinnen per week (!) bijkomen die zich aanmelden bij de Voedselbank? Wij willen heel graag structureel een verschil maken voor de mensen die het zo nodig hebben. Daarom hebben wij besloten om per medewerker die bij ons werkt, voor één jaar lang een voedselpakket aan een gezin te doneren. En graag willen we jullie stimuleren om hetzelfde te doen! De kosten om de Voedselbank te ondersteunen vallen heel erg mee; €75,00 per jaar per gezin. Dit zijn de kosten voor de dienstverlening van de Voedselbank, zonder de kosten van het betrokken voedsel of arbeid. Hiervoor zet de Voedselbank andere middelen in.

Wil je als organisatie bijdragen aan een betere wereld, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan raden we dit project van harte aan als startpunt. Het is een laagdrempelige, structurele vorm van een ander helpen, juist nu het zo nodig is. Je kan hier doneren.

Bakkers in Breda

Naast gezinnen gingen wij ook op zoek naar manieren om bedrijven in nood te helpen. We kwamen uit bij een drietal Bredase bakkers die ondanks de enorme (energie)rekeningen, toch ruimte maken om brood te doneren aan de Voedselbank. Aan hen hebben we een donatie gedaan om hun lasten wat te verlichten. Waardoor zij weer verder kunnen gaan met brood bakken voor hun klanten en voor de Voedselbank. Een win-win situatie dus!

Bakkerij Andalucia

Tot slot kwamen we via via terecht bij een vierde Bakkerij. Philippe en Sandra hebben een inspirerend gesprek gehad met Khadija, eigenaresse van Bakkerij Andalucia in Breda. In 2015 heeft zij samen met haar man de bakkerij gekocht. Zij verkopen heerlijke broden en andere lekkernijen. “We hebben echt een klik met onze klanten en staan graag voor ze klaar. Klanten komen niet alleen uit Breda, maar ook omliggende gemeentes.”

Net zoals andere ondernemingen ervaren zij de gevolgen van de stijgende energiekosten. “Als bakkerij zijn onze gaskosten ontzettend omhoog gegaan.” Daarbij stijgt de kostprijs voor de producten die zij gebruiken om te bakken, zoals meel en olie.

“We ervaren ook veranderingen in de maatschappij. Alles wordt duurder, waardoor mensen minder te besteden hebben. Ze kopen nog steeds brood, maar wat extra's wordt nu vaak achterwege gelaten. Wat wij hebben, delen wij. Wanneer ik zie dat iemand het moeilijk heeft, probeer ik altijd te helpen.” Op wekelijkse basis doneert Bakkerij Andalucia brood aan de Voedselbank, een weeshuis en zelfs aan een lokale boer. “De koeien komen al aangerend wanneer ze onze auto horen aankomen!”

Ondanks de uitdagingen die Khadija als ondernemer ervaart, blijft zij zich inzetten voor anderen. “Eten verbindt de mens en zorgt voor samenhorigheid.”

Wij hopen dat onze donatie bakkerij Andalucia zakelijk ondersteunt, zodat hun enorme betrokkenheid en zorgzaamheid kan blijven bestaan. Door goed om je heen te kijken en krachten te bundelen, kunnen we samen de wereld weer een stukje mooier maken!