samen verkleinen we de afstand tot de arbeidsmarkt


Hoe kunnen wij met Openpeople de wereld beter maken? Daar denken we elke week over na met onze werkgroep Openplanet. Met deze keer de deelvraag: hoe vergroten we de kansen op werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt? Om dat te doen, hebben we elkaar nodig. In dit geval: Openpeople, BEE-Ideas en Flanderijn.

Afstand tot de arbeidsmarkt

”Er zijn genoeg mensen die wel arbeidsgeschikt zijn, maar moeilijk de kans krijgen op de arbeidsmarkt. Dat is een probleem waar wij graag iets in willen betekenen.”, zegt Aldo Lufting als mede-oprichter van Openpeople.

Wat maakt die kansen klein en de afstand tot een baan dus groot? Benjamin Truijen, oprichter van Stichting BEE-Ideas, komt verschillende redenen tegen: ”Van schoolverlaters tot statushouders. Mensen die thuis zitten door ziekte, een onrustige jeugd of een aandoening als ADHD of autisme. Zelfs 55-plussers die hun sporen al verdiend hebben, maar door burn-out of zelfs een hersenoperatie niet meer aan de bak komen. Soms ontbreekt dan ook het vertrouwen. Maar ze hebben wél hart voor IT.”

Openpeople als opening

Lufting: ”Wij hebben met Openpeople natuurlijk heel veel klanten in de IT. En IT-specialisten zijn schaars. Wij zien daarom openingen, zowel voor onze klanten als voor IT’ers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen daarin belangeloos als brug dienen. Samen met Benjamin van BEE-Ideas. ”Ik zorg voor de klanten, hij voor de mensen.”

Truijen: ”Met onze stichting scholen én begeleiden we IT’ers op weg naar werk. Na een half jaar heeft ongeveer de helft een baan, studie of stage. Dat doet veel met hun moreel én het heeft een grote maatschappelijke impact. Veel grote softwarehuizen werken al met ons. Ze geloven in sociaal ondernemerschap, in innoveren en in mensen. Bovendien zijn eigen mensen duur, dus kan het ook economisch interessant zijn.”

Weer aan het werk via BEE-Ideas

Stichting BEE-Ideas helpt vanuit het sociaal innovatieplan IT’ers met een afstand tot de arbeidsmarkt weer op weg, samen met gemeenten en het UWV. Truijen: ”Deze mensen mogen vanuit de Participatiewet een half jaar onbetaald werk doen met behoud van uitkering. Als ze niks doen, zitten veel mensen na 5 jaar nog steeds in de bijstand of de ziektewet. Via ons kunnen ze op een goede, ontspannen manier werkervaring opdoen. Dat is een heel realistische tussenvariant voor een echte baan. Denk aan dag-en-nachtritme opdoen, op tijd komen, samenwerken, tijdgericht werken en werken met Scrum. Ze leren heel veel, zonder dat er op hun vingers gekeken wordt. We werken met een persoonlijk ontwikkelplan en daar horen ook diploma’s bij, zoals een Scrumdiploma.”

Van afstand naar impact

BEE-Ideas bestaat 7 jaar en hielp al zo’n 400 mensen aan het werk. Dat geeft Truijen veel voldoening: ”Ik ben trots op onze samenwerking en hoe ver we nu al gekomen zijn. We horen aan de lopende band mooie verhalen. Van mensen die nergens meer in geloofden en de wereld niet in hen. Maar bij wie het leven hen nu weer toelacht. Van heel diep gezonken, naar een mooie baan met een vast contract en een leaseauto. Voorbeeld: een politieke vluchteling uit Turkije met een achterstand, maar een goed stel hersenen. Hij heeft na ons traject een baan gekregen bij PinkRoccade en hier een gezinnetje gesticht.”

Open deur bij de deurwaarder

Nieuwe succesverhalen starten bij klanten, dat is het doel van de samenwerking als het aan Lufting ligt: ”Zo bespraken wij dit met Gerrit van Eck, directeur bij incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn. En nu gaat het er echt van komen.”

Van Eck: ”Bij deurwaarders denk je niet meteen: die wil ik graag over de vloer! Maar we vinden het belangrijk om sociaal en oplossingsgericht te werken. Niet direct naar de rechter en beslag leggen, maar kijken hoe schulden het beste opgelost kunnen worden. Als deurwaarders komen we regelmatig in contact met mensen die het lastig hebben, ook om redenen die onvoorzien zijn. We weten dat het een nare situatie kan zijn waar je zelf lastig uitkomt. Daarom vinden we het belangrijk om mensen kansen te geven om weer een nieuw leven op te bouwen. Via Openpeople kwam BEE-Ideas in beeld. Daar waren we al snel enthousiast over.”

Een nieuwe boost bij Flanderijn

Flanderijn werkt al samen met instanties voor schuldproblemen en heeft een eigen Flanderijn Foundation met onder meer The Boost, een terugkerend traject voor jongeren die lastig aan een baan kunnen komen of tussen banen in zitten en twijfelen wat ze willen doen. Van Eck: ”Die begeleiden we met The Boost nu al 5 jaar om ze weer op gang te helpen en weer aan de slag te gaan. Inmiddels hebben we ruim 150 deelnemers gehad, waarvan het grootste gedeelte inmiddels een nieuwe baan heeft gevonden.

Met BEE-Ideas gaat Flanderijn IT’ers met afstand tot de arbeidsmarkt inzetten op de software die ze in eigen huis ontwikkelen: ”We hebben nu de werving met BEE-Ideas opgestart. Die mensen gaan naar verwachting in maart 2022 bij ons werken aan onze creditmanagement-portalen. Dat is software waar je redelijk onafhankelijk aan kunt bouwen, met weinig tijdsdruk en sturing. De uitdaging is om de portalen beter en mooier te maken en er functies aan toe te voegen.”

Meedoen? Doen!

Voor wie ook werk wil maken van (en voor!) mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, hebben de heren tips. Truijen: ”Heb je een capaciteitsprobleem op IT? Geef dit initiatief eens een kans. Probeer anders te kijken dan de vacature voor de beste ter wereld. Er zijn heel veel goede handjes, je kunt een maatschappelijke dienst bewijzen én je bedrijfsdoelstellingen halen tegen weinig kosten. Bovendien heb je ook nog veel kans op doorstroming van mensen, zonder koppijn en problemen.”

Van Eck is al om: ”Het geeft energie. Ik vind het bijzonder om te zien welke impact je als organisatie kan hebben op mensen die je van te voren niet eens kent. Ook krijgen we veel mooie reacties van collega’s, deelnemers en onze eigen medewerkers.”

Lufting ziet de samenwerking als startsein voor meer: ”Ik wil zoveel mogelijk bijdragen met mijn connecties, zodat hopelijk ook snel andere bedrijven hiermee aan de slag gaan. Zie het als voorbeeld dat je meer kunt doen dan alleen geld doneren.”

Meer weten over onze ervaringen en aanpak?

Spar met ons mee op openplanet