Duurzaam doen? Kies iets wat bij je past én je wat oplevert.


Iedereen lijkt ‘iets’ met duurzaamheid te doen. Maar wat is duurzaam? Wat kun je zelf doen, en als bedrijf? Voor Gerard van Engelen, DevOps test specialist bij Openpeople, gaat het om bewuste keuzes maken en klein beginnen: ”Er is een overweldigende lijst met wat je kunt doen. Kies iets wat bij je past en je wat oplevert. Alle beetjes helpen!” In dit artikel deelt Gerard zijn 10 handige tips om duurzamer te leven.

impact op mens en natuur

Gerards vriendin Lianne heeft een winkel in tweedehandskleding in Lisse: Lemon Hill. Ze is Gerards grootste inspiratiebron om duurzamer te leven. Gerard ”Voor ons is duurzaamheid bewust keuzes maken in wat we consumeren: van voeding tot kleding en energie. We denken na over de impact die het heeft op mens en natuur en proberen allerlei dingen die je op de automatische piloot doet, duurzamer te maken.”

Kritisch kijken

De term duurzaamheid wordt helaas ook soms misbruikt, vindt Gerard: ”Sommige bedrijven doen aan greenwashing: ze doen zich groener voor dan ze zijn. Laatst zagen we een reclame waarin werd beloofd dat je met 1 cent meer tanken alle CO2 compenseert. Dat kan gewoon niet. En bij Keuringsdienst van Waarde ging het over ‘bijenvriendelijke’ bloemen, waarbij de makers vergeten te zeggen dat er ook landbouwgif op zit waar die bijen juist van doodgaan. Je moet je dus steeds afvragen: kan dit? Dat is ook bewustzijn.”

10 duurzaamheidstips van Gerard

Van besparen tot hergebruiken, Gerard deelt graag zijn duurzaamheidstips: ”Ik vind het leuk om te laten zien wat mogelijk is, ik leg het graag uit. En ik merk dat dat aanstekelijk werkt. Het heeft al snel veel impact als veel mensen het doen.”

 1. Vang koud douchewater op
  ”Het eerste douchewater dat nog koud is, vangen we op in een emmer. Daar geven we dan onze planten water mee of we spoelen er onze wc mee door. De emmer kost bijna niks, de handeling is al snel routine.”
 2. Gebruik katoenen zakken
  ”We hebben katoenen zakken voor het brood dat we halen. Zo hoeft het niet in plastic. Ook nemen we die katoenen zakjes mee naar de markt om er groente en fruit in te doen.”
 3. Koop lokaal en van het seizoen
  ”We kiezen wat in het seizoen is en uit Nederland komt, bijvoorbeeld de groente en het fruit dat we op de markt kopen. Wat van dichtbij komt, heeft minder vervuilende kilometers gehad. In de meeste grote supermarkten vind je het land van herkomst op het etiket. En diepvries- of potgroente zijn soms een prima alternatief voor groente die niet in het seizoen is.”
 4. Kies voor duurzaam wasmiddel en zeep
  ”We kiezen voor wasmiddelen waar geen schadelijke stoffen in zitten, bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap of Ecover. En voor ouderwetse zeepjes in zo’n papieren wikkeltje. Dat is al beter dan zeep in plastic flessen.”
 5. Gebruik wasbare luiers
  ”We gebruiken zoveel mogelijk wasbare luiers voor ons kind. Op de camping is een wegwerpluier vaak toch handig, maar ook dan kiezen we voor luiers zonder schadelijke stoffen.”
 6. Draag kleding af en koop tweedehands
  ”Mijn vriendin heeft een winkel in tweedehandskleding in Lisse: Lemon Hill. Zij en ons kind dragen veel tweedehands kleding, voor mannen is daar wat minder aanbod in. Ik draag kleding wel helemaal af. Dagelijkse kleding wordt eerst kluskleding en daarna poetsdoeken. Ik probeer ook kleding te kopen die op een eerlijke manier gemaakt is, bijvoorbeeld spijkerbroeken van MUD Jeans en ARMEDANGELS. Er zijn ook veel initiatieven die pas kleding maken als het verkocht is, zoals TWOTHIRDS.”
 7. Bespaar op energie
  ”We hebben een warmtepomp en zonnepanelen om zelf energie op te wekken, maar ook een energiecontract voor de rest. Daarbij kiezen we voor 100% groene stroom van Nederlandse bodem. Verder hebben we ons huis geïsoleerd met een restpartij isolatiemateriaal. Soms is het afwegen, zoals met pur. Pur is goed voor de isolatie, maar niet voor de natuur. Uiteindelijk kozen we toch voor pur, want dat zit er al snel 50 jaar in. Zo is het toch duurzaam en pakt het positief uit voor het energieverbruik.”
 8. Gebruik planten als airco
  ”We hebben onze warme gevel laten begroeien met wilde wingerd (ook te zien op de foto van dit blog). Goed voor de natuur en het werkt tegen de warmte: het scheelde bijna 15 graden deze zomer. De planten kostten eenmalig €300,-. Een stuk goedkoper én mooier dan airco en beter voor het milieu. Bovendien is het voorkomen van zonnestraling beter dan het onttrekken van warmte uit je huis.”
 9. Hergebruik wat je al hebt
  ”We willen binnenkort onze voortuin vernieuwen. Daarbij kiezen we niet voor nieuwe stenen, maar hergebruiken we wat we al hebben. Ook planten laten we zoveel mogelijk staan. Wat we nieuw nodig hebben, wordt biologisch of tweedehands.”
 10. Kies voor kwaliteit
  ”We kiezen bewust voor spullen die langer meegaan, tegen een eerlijkere prijs. Vaak is dat wel duurder, maar ook duurzamer. Zo kocht ik ooit een goedkope verfroller bij de Action, maar die brak halverwege de muur af. Het loont vaak om iets meer uit te geven en voor kwaliteit te kiezen.”

De toekomst

Gerard en zijn vriendin blijven duurzame keuzes maken: ”Er zijn altijd nieuwe kansen om duurzamer te leven. Zo moeten we onze warmtepomp een keer vervangen, dat is een mooi moment om weer een bewuste keuze te maken. En we willen onze wc’s graag gaan doorspoelen met regenwater. Ik vind het leuk om technisch na te denken hoe we ons leven duurzamer kunnen maken.” Als je nog wat ‘groen’ bent in duurzaamheid, wat zijn dan Gerards tips? ”Laat je niet afschrikken door alle tips. Kies gewoon iets wat bij je past en je wat oplevert. Want als je niet voor iets kiest, kies je voor niets. Begin klein, alle kleine beetjes helpen. Zet door, maar ben ook mild voor jezelf als het even niet lukt om een duurzame keuze te maken. Pak gewoon de volgende kans weer”