De diverse en oneindige gereedschapskist van een scrum master


”Ondanks dat we in onze Agile bubbel wel beter weten, kom je in veel teams nog de scrum master tegen die eigenlijk alleen maar bezig is met het organiseren, faciliteren en voorzitten van de scrum events. Alleen in de retrospective gaat hij/zij soms los met verschillende retro aanpakken, om uiteindelijk op dezelfde actiepunten uit te komen als in de vorige twee retrospectives.

Een scrum master is zoveel meer dan dat en laatst kon het contrast voor mij niet groter zijn… Binnen Valueminds hebben we onder de bezielende begeleiding van collega Simon Janssen een training gehad over de beginselen van Lean. In deze training zijn interessante tools voorbij gekomen voor in mijn gereedschapskist. De tools die ik heb toegevoegd, richten zich vooral op het transparant maken van processen om helder te krijgen waar winst te halen valt in de vorm van het elimineren van ‘waste’. Vooral Value Stream Mapping is me bijgebleven.

Een week later stond bij mijn huidige opdrachtgever Alliander een workshop op het programma over de zin en belang van spelen, ook, en misschien juist wel, voor volwassenen.

Deze workshop werd mede mogelijk gemaakt door de happy game changer Nancy Beers. Ook al is het in deze digitale wereld iets uitdagender om op spelende wijze een sessie te doen, is het niet onmogelijk en zeker de moeite waard om mee te gaan experimenteren. Door te spelen krijg je meer energie in een sessie, wordt het creatieve brein van deelnemers ingeschakeld, wat op zijn beurt weer zal leiden tot een betere outcome. Meer plezier en beter resultaat!

Het aanvullen van mijn gereedschapskist vanuit totaal verschillende invalshoeken, deed me weer eens beseffen hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn hoe je als scrum master je werk kunt doen en dat dit veel verder gaat dan de scrum guide. Nu wil ik niet zeggen dat iedere scrum master direct met Lean en Spel aan de gang moet gaan. Wat ik wel mee wil geven; Ga op zoek naar wat voor jou EN jouw team werkt en ook wat niet werkt. Blijf je gereedschapskist vernieuwen met wat je op reis tegen komt. Er is zo veel te ontdekken.”

Marc Quirijnen

Wil jij ook op ontdekkingsreis bij Valueminds? Bekijk onze vacatures!