Belangrijke ontwikkelingen voor Java-ontwikkelaars in 2023


calendar icon

1 juni 2023

|
calendar icon 2 minuten

Als ontwikkelaar leer je continue nieuwe dingen. Soms is het een uitdaging om alles bij te houden. Codepeople helpt je op weg. Wij hebben namelijk dé Java trends van dit jaar voor je op een rij gezet! 📚

1. Java 21

Java 21 brengt ons 7 nieuwe features: virtual threads, vector API proposal, structured concurrency, scoped values, foreign function en memory API, record patterns, pattern matching voor switch statements en expressions en de vector API proposal. Daarnaast is het belangrijk om concepten als thread, runnable, objectvergrendeling, synchronisatie, deadlock en livelock in je woordenschat op te nemen.

2. Spring frameworks

Spring Framework 6, Spring Boot 3 en Spring Security 6.0 verdienen zeker aandacht. Zaken zoals: Ahead-Of-Time, GraalVM Native Excecutables en de Jakarta EE migratie zijn ontwikkeld om het development proces te versnellen en te vereenvoudigen.

3. CI/CD

CI/CD bestaat al een tijdje maar de vraag naar ontwikkelaars met CI/CD kennis groeit nog steeds. Kubernetes, Docker en Git zijn niet meer weg te denken. Meer info over Kubernetes kan je hier vinden.

4. Frontend development

Wanneer je interesse hebt in frontend development, bekijk dan eens een populair framework, zoals: Angular 2+, Vue3 JS of React JS. De vraag naar fullstack developers is ook in 2023 onverminderd groot. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi om iets te maken wat je in de browser kunt laten zien.

5. Big data frameworks

Big data is een van de meest gevraagde vaardigheden van de afgelopen jaren. Iedereen heeft wel gehoord van ChatGPT en machine learning. Maar als je de specifieke aspecten van het werken met grote datasets wil leren, kies dan een van de big data-frameworks zoals: Apache Kafka, Apache Hadoop of Apache Spark.

6. RESTful Web Service:

Last but not least, API’s bestaan al een tijdje, maar ook hier is de skill vraag nog steeds groot. In 2023 zou je in ieder geval kennis moeten opdoen over REST API en RESTful Web Service met Spring.

Genoeg ontwikkeling dus! Of het nu gaat om het verkennen van de nieuwste Java-functies, het omarmen van krachtige Spring-frameworks, het duiken in CI/CD-werkstromen, het creëren van boeiende front-endoplossingen, het beheersen van big data-frameworks of het bouwen van robuuste RESTful-webdiensten, laten we ons blijven onderscheiden als Java-ontwikkelaars. Blijf nieuwsgierig, blijf leren en omarm de innovatieve mogelijkheden die voor ons liggen.

Waarmee ga jij aan de slag in 2023?

Deel:

Recente blogs