De meivakantie komt eraan, de zon begint te schijnen. Eigenlijk is er niets lekkerder dan rustig met een boek in de zon zitten. Zie hieronder een leuke mix aan boekentips die je helpen je team beter te begrijpen, anders naar je team te kijken en praktische tips geven om je klanten beter te bedienen.
The Culture Map – Erin Meyer is het eerste boek dat Rutger je aanraadt. Mochten er in een van jouw teams verschillende nationaliteiten zitten of werk je met teams in andere landen (wat tegenwoordig niet ondenkbaar is), dan is dit boek een absolute aanrader. Vanuit verschillende praktijksituaties vertelt Meyer over haar eigen veranderingen en die van haar cursisten, wat gebeurt er als verschillende culturen samen (gaan) werken in bijvoorbeeld projecten of teams.
Uiteraard levert dit herkenbare beelden op: ‘Wat zijn die Hollanders toch lomp en direct’ en ‘Waarom zijn die Indiërs zo stil?’. De bijna komische situaties en misverstanden worden vervolgens uitgelegd door Meyer op 8 verschillende vlakken: o.a. communicatie, evaluatie, leading en vertrouwen. Landen (cultures) worden vervolgens op deze vlakken relatief met elkaar vergeleken, in plaats van een absolute positionering. Hierdoor ontstaat er een veel interessante uitleg, bijvoorbeeld: voor een Rus is een Zweed erg direct, maar ten opzichte van Amerikanen valt dat dan weer erg mee. Uiteraard geeft Meyer concrete voorbeelden om spraakverwarring, conflicten en onduidelijkheden ook op te lossen. En ze wijst erop dat je er wel wat voor moet doen, zoals interesse tonen, de achtergronden begrijpen en meer energie steken in samenwerking.
In mijn twee teams zitten Indiërs (verschillende regio’s), een Rus, een Roemeense, Brazilianen, Nederlanders, een Vietnamees, een Chinees en een Antilliaan. Kortom, achtergronden genoeg. Door dit boek begrijp ik echt beter waarom vanuit, multicultureel oogpunt, teamsessies gaan zoals ze gaan en waarom welke vragen (niet) worden gesteld. High-context en low-context? Eindelijk begrijp ik al die ‘maybe’ en ‘we could…’! 😉
Een ander boek dat Rutger je aanraadt is Strategize – Roman Pichler een erg leesbaar boek (160p) met praktische voorbeelden en suggesties om effectievere product strategieën en roadmaps te maken. Zonder bull-shit-bingo en eindeloze theorie laat Roman o.a. zien hoe je een product kan positioneren, welke type features ‘er toe doen’ (o.a. via het Kano-model) en welke eerste stappen je zet om je product strategie te valideren. Daarnaast gebruikt hij veel bestaande technieken en modellen, naast zijn eigen (product) canvassen.
Uit eigen ervaring, o.a. het Havenbedrijf als Product Owner, kan ik zeggen dat ik zijn model, voorbeelden en aanpak verrassend eenvoudig en toepasbaar vindt.
Marc raadt je Ons feilbare denken aan, dat is geschreven door Daniel Kahneman. Het heeft me geholpen om te begrijpen dat teamleden (lees; mensen) op een bepaalde manier denken en dat je dit dus terug ziet in hun gedrag. Gedragingen (en dus ook negatieve) zijn vaak onbewust en zit in de aard van de mens. Daarom is het belangrijk om eerst ‘dingen’ transparant te maken voordat je oordeelt / keuzes maakt.
Thomas tipt Managing for happiness van Jurgen Appello. Managing for happiness beschrijft o.a. een aantal management 3.0 practices zoals delegation poker, een bonus systeem wordt beschreven waar het gewenste effect van een bonus behaald wordt en het creëren van waarde wordt zeer goed uitgelegd.
De tweede tip van Thomas is Reinventing Organisations van Frederic Laloux. In Reinventing organisations zoekt Frederic Laloux overeenkomsten tussen bedrijven met een zeer hoge klanttevredenheid en met een niet traditionele manier van leidinggeven. Bedrijven als Buurtzorg met 9000 man personeel en slechts 25 man overhead. Of FAVI, marktleider bronsgieter in Europa met productie in Frankrijk en concurrentie uit China. Hier destilleert hij diverse organisatievormen die als blauwdruk kunnen dienen voor andere organisaties om naartoe te transformeren.
Beide boeken zetten je aan het denken om op een andere manier in te richten en om op een andere manier om te gaan met je collega’s.
Andre zijn tip is LSD – Lean Story Design van Gerjon Zomer. Gerjon Zomer heeft een prachtig drieluik geschreven. Boeken over Lean, Story telling en Design thinking die in elkaar grijpen, de theorie op een luchtige manier heel praktisch verwoorden. De combinatie van de drie onderwerpen vind ik erg sterk, agile wordt zo versterkt vanuit storytelling en design thinking. Dus een mooie verbreding voor scrum masters, agilisten. En de focus op innovatie is erg sterk, wat volgens mij voor onze klanten heel veel meerwaarde heeft.
We wensen je veel leesplezier en inspiratie. Mocht je nog een tip hebben voor ons, laat het gerust weten, we kijken er naar uit.
Groet, Marieke